Allergi

Neva Masquerade och Sibirisk katt är en ras som många allergiker tror sig kunna klara av men det är ingen garanti alls.

Finns inga allergisäkra eller allergi vänliga katter. Du kan tål vissa individer mer än andra. Men du tål inte en hel ras.

Det beror på att många av katterna har mycket låga halter av det vanligaste kattallergenet Fel d1. Men det kan variera lite mellan katter även om det är samma ras. Fel d1 är ett glykoprotein som skapas i kattens saliv, tårar , skinn och anala körtlar. och finns därför i kattens päls samt kattlådan. Kattungar kan vara något mer allergena pga protein från amningen. Så ibland kan det vara lite missvisande när man träffar kattungar. 

Jag tycker det är viktigt att man kommer och hälsar på och tar sig tid att känna efter. Ta gärna med ett örngott eller liknande som man kan gosa lite med katten med och sen gå hem och utsätta sig ordentligt för. 

Det finns även speciella testhem för er som föredrar det men tyvärr inte hos oss.

Neva masquerade

                                                                 Info .tagen  från SVERAK

 

"Blåögd sibir"

Neva masquerade är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna "pratar".

Neva masquerade är en ”maskad” sibirisk katt, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå - till skillnad från de traditionella färgerna hos en sibirisk katt.

Päls

Pälsen är mycket tät - relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Svansen är medium lång och tjock med rundad svanstipp och täckt runt om med kraftiga hårstrån.

En neva masquerade kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt ofta.

Storlek och utseende

Neva masquerade är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.

Huvudet är lite längre än det är brett, mjukt rundat med lätt rundad panna och välutvecklade, högt satta kindben. Nosen är bred och mediumlång. Profilen har en svag inbuktning men inget stop – i profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. De något snedställda blå ögonen är stora och lätt ovala med rundad form nedtill och är placerade brett isär. Öronen är medium i storlek, svagt framåtlutande med öppen bas och runda öronspetsar med tofsar.

Som de flesta större kattraser utvecklas neva masquerade relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.

Godkänd som ras...

Neva masquerade godkändes 2009 som ras i FIFe men redan 2008 registrerades den första inom SVERAK - då som XLH.

Syskonras: Sibirisk katt

EMS-kod: NEM

 

Historia och ursprung

Den aktiva invandringen till Sibirien från Ryssland startade i slutet av 1700-talet. Där fanns många olika nationaliteter - alla nomader, jägare eller fiskare (jordbrukarna invandrade lite senare) och eftersom katt var ett populärt husdjur i Ryssland tog man med dem till Sibirien. Det hårda och kalla sibiriska klimatet gjorde det svårt för de korthåriga katterna att vistas utomhus under vintern, och därför premierades långhåriga mutationer. Katterna fick lång, tjock och vattenavstötande päls och livet i naturen formade katterna till perfekta jägare.

För att göra ett långt hopp - fram till 1980-talet - då ryska kattklubbar uppmärksammade den sibiriska katten. När gränser öppnades västerut började även Europa och resten av världen att uppmärksamma rasen sibirisk katt (och syskonrasen neva masquerade).

Hälsa

Det finns inget särskilt hälsoprogram för neva masquerade inom SVERAK.

Hypertrofisk cardiomyopati, HCM är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt - inte specifikt för neva masquerade  - även om många uppfödare väljer att testa.